Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po - Pia 7:30-15:30)
0 ks
za 0,00 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Novinky
20.03.2020
Otváracia doba počas núdzového stavu
OTVÁRACIA DOBA POČAS NÚDZOVÉHO STAVU: Veľkoobchod je otvorený od 7:30 do 12:00. Doporučujeme poslať objednávku vopred a dohodnúť čas vyzdvihnutia obj... čítať celé
24.02.2020
AMBIENTE 2020
Zástupcovia firmy MATI Nitra sa aj v roku 2020 zúčastnili na celosvetovej výstave skla AMBIENTE 2020 vo Frankfurte nad Mohanom v Nemecku. Nakoľko tam... čítať celé
28.05.2019
Účasť na celosvetovej výstave skla AMBIENTE 2019
Zástupcovia firmy MATI sa zúčastnili vo februári celosvetovej výstavy skla AMBIENTE 2019 vo Frankfurte v Nemecku. Boli tam prezentované produkty naše... čítať celé
Zobraziť všetky novinky

 


Partneri:


Reklama:


  1. Úvod
  2. Viete si správne vybrať kuchynský nôž?
Viete si správne vybrať kuchynský nôž?

Pri vyberaní kuchynských nožov treba brať do úvahy nasledovné kritériá:
1) tvrdosť a kvalita ocele
2) prevedenie ostria
3) tvar čepele (dĺžka, zakrivenie)

Tvrdosť a kvalita ocele vám napovie ako dlho bude nabrúsené ostrie odolávať opotrebeniu. Udáva sa v stupňoch podľa Rockwella od 0-100 HRC (čím vyššia hodnota, tým vyššia tvrdosť ocele. Kvalitné nože majú hodnoty okolo 54-58 HRC. Pri vyšších hodnotách by to bolo na úkor krehkosti noža. Na dobrom noži by tieto hodnoty ako aj materiálová skladba mali byť uvedené.

Prevedenie ostria
a) nože s hladkým ostrím (najbežnejšie) – najmä na krájanie mäsa, zeleniny
b) nože so zúbkovaným ostrím (drobné zúbky) – na rezanie tvrdých potravín (mrazené mäso, ryby, tvrdý chlieb, tvrdý syr atď.)
c) nože s dutým výbrusom

Tvar čepele
malý šúpací nôž s dĺžkou čepele 8-10 cm
univerzálny kuchynský nôž s dĺžkou čepele 15-20 cm
dlhý mäsiarsky nôž s dĺžkou čepele 23-30 cm

Starostlivosť o nože:
- nenechávať ich dlho v drese, ale vždy ich umyť, utrieť do sucha a odložiť
- pravidelné brúsenie – odporúčame použiť brúsku na nože

Časti noža

  1. Čepeľ -  je  zakalená na  tvrdosť 55 Rockwell čím sa dosiahne dlhšia životnosť ostria čepele.
  2. Chrbát čepele – dôkladne vybrúsený so zrazenými  hranami.
  3. Spojenie čepeľ/ držadlo – Zaručuje optimálne vyváženie noža.
  4. Zadná ochrana ruky – zabraňuje vyšmyknutiu držadla z ruky
  5. Prechod - obloženia držadla s oceľovým telesom držadla je plynulý , okrúhly
  6. Značenie – obsahuje logo výrobcu,  materiál čepele a hodnotu tvrdosti po zakalení
  7. Rezná hrana -  je brúsená do klina , čím je zabezpečená  extra ostrosť .

Pre každý typ noža je určený optimálny uhol klina .

 

Oceľ X 50 Cr MoV 15 – oceľ pre optimálne ostrie

X – nerezová oceľ

50 = 0,5 % C /uhlíka /  umožňuje zakalenie čepele na požadovanú tvrdosť

Cr – Chróm - zaisťuje  odolnosť voči korózií

Mo – Molybdén - zabezpečuje dodatočnú ochranu pred koróziou

V -  Vanád – garantuje tvrdosť čepele a životnosť ostria

15 – obsah chrómu v percentách

Sada nožov v stojane

logo ronalogo napoleonlogo berndorf sandrikLogo Lubianalogo MalerasLogo Dubi asLogo ThunLogo Moritz zdekauer

Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk
Spracovanie osobných údajov môžete ovplyvniť úpravou svojich preferencií ochrany súkromia.